Ders Tanımları
ECON 351
Dersin açıldığı dönemde içeriği açıklanacaktır.
ECON 340
Vergi prensipleri ve devletin ekonomideki rolü; sosyal refah kaybı ve optimal vergilendirme; kollektif karar alma ve kamu ekonomisinde yeri; gelir dağılımının yeniden düzenlenmesi; enflasyon ve kamu finansmanı; refah ekonomisi; kamu sektörü kararları ve özelleştirme; proje değerlendirmesi ve maliyet-fayda hesaplamaları.
ECON 330
Eksik rekabet ortamında firma davranışları. Pazar hakimiyetinin elde edilmesi ve korunması. Pazar hakimiyetinin refah ve etkinlik üzerindeki etkileri. Firmalar arası stratejik etkileşim. Devletin rolü: rekabet politikaları. Eksik rekabet analizinin ana modelleri: Cournot ve Bertrand. Rekabeti sınırlayıcı faaliyetler: zımni danışıklık. Reklam, araştırma-geliştirme, icatlar ve yenilikler. Uluslararası ticaret
ECON 320
İşgücü piyasasının kuramsal ve ampirik irdelenmesi: işgücü arzı, işgücüne talep, ve denge. Demografik özellikler (cinsiyet, ırk ve etnik köken, medeni hal, vs...) ve işgücü piyasası konumları arasındaki bağlantılar. Beşeri sermaye yatırımları; evde üretim ve işbölümü, doğurganlık; iş değiştirme ve göç. Reel ve nominal ücretin belirlenmesi; denkleştirici ücret farkları; sendikalar, kamu ve özel sektör istihdamı, kayıt dışı sektör ve katmanlı işgücü piyasaları; işsizlik ve yoksulluk; ayrımcılık. Türkiye işgücü piyasasına yönelik seçilmiş analizler.
ECON 311
Ekonomik olayların ampirik analizinde kullanılan yöntemler. Doğrusal regresyon: En Küçük Kareler Yöntemi (EKKY), uyumun iyiliği, tahmin; klasik (geleneksel) regresyon modeli; kestiricilerin özellikleri; ekonomik teori ve ekonometrik modeller arası bağlantılar; fonksiyonel biçim; regresyon sonuçlarının yorumlanması. Sonuç çıkarma; güven aralıkları ve hipotez testi; ekonometrik yazılımlarla ekonomi ve işletme uygulamaları; klasik doğrusal regresyon modelindeki temel varsayımlardan sapmaların sonuçları.
ECON 344
Kentlerin ekonomik problemlerinin teorik ve ampirik analizi. Kentlerin oluşumu ve gelişmesi: kent nüfusu ve büyüme süreci: kent arazilerinin rantı ve kullanımı. Kentsel topluluğun problemleri: konut, ulaşım, fakirlik, eğitim ve suç; tabakalaşma. Yerel hükumet harcamaları ve vergiler.
ECON 331
Çeşitli piyasa yapıları içinde rekabet stratejilerini belirleyen faktörler; Şirketlerin stratejik kararlarının ve karlılığının şirketin bulunduğu endüstrinin yapısı ile etkileşimi; Eksik rekabetçi piyasalarda rekabet stratejileri, pazara giriş stratejileri, dinamik fiyat stratejileri, ürün çeşitlendirme, farklılaştırma ve geliştirme gibi yöntemlerin rolü ve benzeri konular.
ECON 321
Uluslararası ticaret teorisi: Ricardo karşılaştırmalı üstünlükler modeli, Hecksher-Ohlin modeli, özel-faktör modeli, uluslararası ticaret ve piyasa yapısı. Dış ticaretin iç politikası: gümrük vergileri, kotalar ve diğer vergi-dışı engeller. Uluslararası ticaret ve siyaset, dünya ticaret görüşmelerinin tarihi ve Dünya Ticaret Örgütü. Üretim faktörlerinin uluslararası hareketi: Göç ve uluslararası doğrudan yatırımlar; teknoloji transferi ve bu süreçte çok uluslu şirketlerin rolü.
ECON 313
Kesit ve panel verilerle uyumlu ekonometrik yöntemler. En küçük kareler yönteminin uzantıları: genelleştirilmiş en küçük kareler yöntemi; araç değişkenler; doğrusal olmayan regresyon; sınırlı bağımlı değişken modelleri; seçim sonucu oluşan örnekler için modeller. En çok olabilirlik yöntemi. Panel veri yöntemleri: kesit veri ve zaman serilerini birleştirme; sabit etkiler; rassal etkiler. Deneysel ve yarı-deneysel yöntemler. Ekonomik uygulamalar ve ekonometrik yazılımlarla desteklenir.
ECON 201
İktisadi karar ve etkileşimlerin daha iyi anlaşılmasına yönelik kavramsal temeller ve modelleme yöntemleri; tüketici kuramı: tercihler ve fayda maksimizasyonu; firma kuramı; kar maksimizasyonu, maliyet minimizasyonu; tam rekabet, tekel, oligopolcü denge; üretim faktörleri piyasaları; genel denge analizi ve refah ekonomisine giriş; kamu malları ve dışsallıklar; oyunlar kuramı ve stratejik etkileşimin temel kavramları; enformasyon ve piyasa aksaklıkları.
ECON 350
Dersin açıldığı dönemde içeriği açıklanacaktır.
ECON 333
İş dünyası, iktisat, politika, ve hukuk alanlarında ortaya çıkan stratejik etkileşimlerin analizi; Oyun kuramına sistematik bir giriş ve pazar rekabeti, teknoloji yarışları, ihaleler, siyasi partiler arası rekabet, pazarlıklar gibi birçok konuya uygulamaları.
ECON 322
Uluslararası finans piyasalarının kuramsal ve ampirik analizi; ödemeler dengesinde ayarlama ve döviz kuru; sabit ve dalgalı kur rejimlerinde makroekonomik politikaların etkisi; kısa ve uzun vadeli sermaye hareketleri; uluslararası arbitraj ve faiz eşitliği; avro-dolar piyasaları; finansal küreselleşme ve krizler.
ECON 314
Zaman serisi değişkenlerini modellemek için gerekli ekonometrik yöntemler ve kestirim araçları. Zaman serileri için altyapı: Fark denklemleri; Tek değişkenli modeller: ARIMA modelleri, tanımlama testleri, model seçimi; Yapısal bileşenler: mevsimsellik, çevrimsellik ve yönelimler; Çok değişkenli modeller; Kestirim: kestirim yöntemleri, kestirim karşılaştırmaları, kestirim başarısının sınanması. Ekonometrik yazılımlar kullanılarak işletme ve ekonomiden uygulamalar.
ECON 202
Makroekonominin reel ve parasal boyutu; uzun vadeli ekonomik büyümenin belirleyicileri ve Solow büyüme modeli; konjonktür dalgalanmaları ve toplam tüketim, tasarruf, yatırım ve işsizliğin zaman içindeki hareketleri; ortalama fiyat dinamikleri ve enflasyon; IS-LM modelinde para ve maliye politikaları; açık ekonomi: Reel döviz kuru ve ödemeler bilançosu; mali krizlerin etkisi ve makroekonomik politika tepkisi.